Українські традиції

Історія виникнення великого свята - Великодня

Весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються із далеких країв птахи, зодягаються в зелень, квітнуть дерева, гаї перегукуються голосним пташиним співом.

Саме на весну припадає найголовніше християнське свято – Пасха або Великдень.
Велике свято Пасхи відзначається щороку мільйонами людей по всьому світу. Всі ходять один до одного в гості, обмінюються яскравими і красивими яйцями, смачними пасками, пригощають всіх традиційними великодніми стравами.
Великдень вважається головним християнським святом, приводом для якого стали спасительні страждання і воскресіння Ісуса Христа.

Сьогодні ми поговоримо про Великодні свята. Вони починаються за тиждень перед Пасхою – Вербною неділею. Це свято дуже люблять діти. Цього дня в церкві освячують вербні гілочки. В Україні існує звичай «бити» ними дітей, щоб здорові були і слухняні, й примовляти:

Не я б’ю, верба б’є,
За тиждень — Великдень!
Будь великий як верба,
А здоровий як вода,
А багатий як земля!

/Files/images/IMG_20160421_114402.jpg/Files/images/0fa75b250e641fdecd21723c6adc343f.jpg

Перед великоднем тиждень називається страсним. Кожен день останнього тижня пов’язаний з біблійними розповідями про Ісуса Христа. У ці дні до четверга всі члени родини прибирали в хаті, все треба було довести до ладу, тому й четвер називається Чистим. Цього дня намагалися вранці до схід сонця викупатися, щоб жити довго і щоб тіло було чистим. З цього дня починали пекти паски та фарбувати яйця. Лише в п’ятницю яєць не фарбували. Вважалося, що вони будуть швидко псуватися. Великий четвер нагадує про останній причасті. У п'ятницю Христос був розп'ятий на хресті, його тіло помістили в печеру. У Велику суботу на Гроб Господній зійшов Благодатний Вогонь, що знаменує Воскресіння Христа. На третій день, вночі, Ісус Христос ожив

Кiлькiсть переглядiв: 47

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.